Toon Aerts verrast favorieten en pakt EK-goud

USA LAS VEGAS CYCLOCROSS WORLD CUP SECOND STAGE MEN
Toon Aerts (Telenet Fidea Lions) heeft zondag op het EK veldrijden in het Franse Pontchâteau de Europese titel bij de mannen elite veroverd. De 23-jarige Kempenaar verraste met een demarrage iets na halfweg koers de favorieten en kwam solo over de meet.

Mathieu van der Poel klopte in de sprint voor de tweede plaats regerend wereldkampioen Wout van Aert. De Fransman Clément Venturini en Jens Adams vervolledigden de top vijf in Frankrijk. Met de Nederlander Corné Van Kessel finishte nog een renner van Telenet Fidea Lions net in de top tien. Thijs Van Amerongen moest zich tevreden stellen met de 24ste plaats. 

Op het kurkdroge en razendsnelle parcours in Pontchâteau was het Michael Vanthourenhout die als eerste het veld indook en het tempo bepaalde, maar wegrijden deed hij niet. Dat bleek ook geen evidentie op de snelle omloop en na twee ronden kregen we nog steeds een compact peloton. 

Uiteindelijk reed met Boulot zelfs even een onbekende Fransman alleen op kop, maar ook hij werd weer bijgebeend door een Belg. Toon Aerts profiteerde van een moment van windstilte en telde, met nog vier ronden op de teller, tien seconden voorsprong op een ruime kopgroep met bijna 20 renners. De Belgen keken de kat uit de boom en de achtervolging liep mank, vooral Van Aert speelde het ploegenspel uitstekend waardoor de renner van Telenet-Fidea plots heel wat seconden cadeau kreeg en met nog drie ronden voor de boeg was zijn voorsprong gegroeid naar driekwart minuut. Geruststellend, waarop wat later Van Aert even alleen probeerde naar zilver te rijden, maar dat lukte niet.

Deel dit bericht