Toon: ‘Die Europese titel gaf me een zalig gevoel’

aertsEKrg
Op 30 oktober 2016 werd Toon in het Franse Pontchâteau Europees kampioen veldrijden. Toon mocht een jaar lang met de wit-blauwe trui rondcrossen "Donderdag trok ik dat shirt nog eens aan om te gaan trainen, losrijden na de zware afmattende Koppenbergcross."

“Ik ben realistisch genoeg om te weten dat het meer dan waarschijnlijk de laatste keer was”, zegt Toon. “In Tabor zondag moeten we immers met de kledij van de nationale ploeg rondfietsen en een tweede opeenvolgende zege wordt zeer moeilijk. Vooral tegen een beresterke Mathieu Van der Poel. Hij zal wellicht opnieuw ongenaakbaar zijn. Maar je weet nooit. Kijk maar naar vorig jaar”, geeft Toon mee.

“De Koppenbergcross woensdag was heel zwaar. Bovendien moet je daarna nog naar de ceremonie, interviews geven en moet je ook nog eens langs de viptent gaan. Dat komt erop neer dat ik pas één uur na de cross op de rollen kon losrijden. Ideaal is anders maar eigenlijk neem je dat er wel graag bij. Het is nu eenmaal part of the job”.

“De Belgische delegatie is een sterke ploeg”, vervolgt Aerts. “In het veldrijden kan je niet echt terugvallen op een heuse ploegtactiek. Maar de bondscoach zal zeker wel een plan hebben. Ik ben benieuwd wat dat wordt. Ik kan echter niet op tafel kloppen en zeggen: ik ben uittredend kampioen dus ik ben uitgesproken kopman. Zo werkt het niet nu eenmaal in het veldrijden.”

“Die Europese titel gaf me wel een zalig gevoel. Zonder meer het toppunt tot hiertoe in mijn carrière. Het parcours in Tabor ligt mij. Ik kan het misschien wel een beetje vergelijken met dat van Pontchâteau waar ik mijn titel behaalde, maar of ik me nu zondag zelf zal opvolgen is een ander gegeven. Ik ga er alles aan doen maar schat de kans klein in. Het jaartje in die knappe trui nemen ze me evenwel nooit meer af.”

Deel dit bericht