Vooruitblik nationale kampioenschappen

Woensdag verkenden onze Telenet Baloise Lions het parcours van het Belgisch kampioenschap in Antwerpen en het Nederlands kampioenschap in Rucphen. Met Toon Aerts en Lucinda Brand hebben we twee uittredende nationale kampioenen. Wat verwachten onze tien renners van hun titelstrijd? Het woord is aan hen.

BELGIË

HEREN ELITE

Toon Aerts: “Het gaat de goede kant op met mijn ribblessure. Aan de rug heb ik nog het meest last, voornamelijk bij het op-en afspringen. Maar koersen is mogelijk. Of ik al over de vorm beschik om mee te doen voor het podium weet ik niet. Ik start niet met een ideale voorbereiding, maar met de steun van de supporters hoop ik zondag boven mezelf uit te stijgen.”

Thijs Aerts: “Ik hoop natuurlijk dat ik mijn straffe top-5 plek van vorig jaar op het BK kan herhalen of zelfs verbeteren. Maar dat valt moeilijk te voorspellen. Kruibeke was voor mij een onvergetelijke dag. Ik hoop er zondag in ieder geval iets moois van te maken, het BK blijft een speciale wedstrijd.”

Jim Aernouts: “Crossen zoals Bredene en Loenhout verliepen goed voor mij. Dat is uiteindelijk nog maar een tiental dagen geleden, dus de vorm zit goed. Op het einde van de kerstperiode speelde de vermoeidheid wel op na zeven crossen in twee weken. Ik voel dat ik goed herstel en hoop daar zondag profijt uit te halen.”

Nicolas Cleppe: “Ik mik niet op een specifieke plek in de einduitslag. Ik wil me zondagnamiddag tussen 15:15 en 16:15 vooral amuseren in de wedstrijd.”

DAMES ELITE

Ellen Van Loy: “Ik kijk ernaar uit om eens tussen de Belgen te strijden om de overwinning. Dat wordt plezant. Het zal ook een wedstrijd op hoog niveau zijn. Ik kan zaterdag Belgisch kampioen worden, ja. Maar als iedereen een goeie dag heeft weet ik dat dat geen eenvoudige opdracht zal zijn.”

HEREN BELOFTEN

Yentl Bekaert: “Ik start zondag met podiumambities. Het draait de laatste weken heel goed, dus misschien mag ik wel van meer dromen. Het parcours is zwaarder dan verwacht. Voor mij is Niels Vandeputte op dit parcours de topfavoriet. De start zal cruciaal zijn, maar in principe zal ik eindelijk eens op de eerste rij kunnen starten.”

Andreas Goeman: “Ik vind het wel een leuk parcours. Na een mindere periode in november en begin december begin ik er bovenop te komen. Ik voel me week per week sterker worden. Het is moeilijk om een concrete ambitie voorop te stellen. Ik wil zeker in de top-10 finishen, en misschien is top-5 ook wel mogelijk.”

DAMES BELOFTEN

Marthe Truyen: “Vorig jaar was ik enorm teleurgesteld met mijn tweede plek. Ik heb toen meteen gezegd dat ik dit jaar opnieuw vol voor de beloftentitel zou gaan. Die ambitie is onveranderd gebleven. Het BK blijft altijd iets speciaals. Ik ben bijna volledig hersteld van mijn val in Brussel. Dat het maar snel zaterdag is!”

NEDERLAND

DAMES ELITE

Lucinda Brand: “Het belooft spannend te worden. Alvarado en Worst starten dit jaar ook bij de elites, dus met Vos erbij verwacht ik wel een hevige strijd om de titel met een vijftal rensters. Ik hoop dat ik volledig hersteld zal zijn en dan wordt het hopen op goeie benen zondag. Maar de vorm zit goed, dus ik verwacht zeker mee te strijden voor de titel.”

HEREN ELITE

Lars Van der Haar: “Ik hoop dat ik in Brussel mijn ziekte eruit heb geknald. Na een lastige wedstrijd afgelopen zondag zak ik met een klein hartje af naar Rucphen. Als ik volledig hersteld ben moet ik kunnen strijden voor een tweede plek. Gelukkig is het een parcours dat me goed ligt.”

PROGRAMMA

Zaterdag 11/01

13:45 BK heren junioren (Nys, Huybs)
15:15 BK dames elite & beloften (Van Loy, Truyen)

Zondag 12/01

13:45 BK heren beloften (Bekaert, Goeman)
13:45 NK heren elite (Van der Haar)
15:15 BK heren elite (Aerts, Aerts, Aernouts, Cleppe)
15:15 NK dames elite (Brand)

Deel dit bericht