Fleur Nagengast zet punt achter jonge carrière door aanhoudend blessureleed

NETHERLANDS CYCLOCROSS WORLD CUP FINAL STAGE HOOGERHEIDE
Met spijt in het hart kondigen we het afscheid van ons nog jonge talent Fleur Nagengast aan. Aanhoudende rugklachten dwingen de 22-jarige Nederlandse tot een vroegtijdig einde van haar carrière. Fleur triomfeerde als belofte in de wereldbeker en werd ook vice-wereldkampioene in het Deense Bogense.

In de zomer van 2015 voegde de toen pas 17-jarige Fleur Nagengast uit Beilen (Drenthe) zich bij het toenmalige Telenet Fidea. Al snel groeide ze uit tot een geliefd onderdeel van de ploeg. Als juniore veroverde ze tweemaal de nationale titel in het veld. Bij de beloften zette ze haar progressie verder en als tweedejaars boekte ze na 9 manches, verspreid over de hele wereld, met de eindwinst in de wereldbeker haar grootste succes. Dat jaar finishte ze al 5de op het WK in Valkenburg.

Een jaar later deed Fleur, steeds met onafscheidelijke paardenstaart, er nog een schepje bovenop door in Bogense vice-wereldkampioene te worden, op een zucht van winnares Inge Van der Heijden. Samen met Ceylin Alvarado zorgde Fleur dat jaar voor een voltallig Nederlands podium. Achter Alvarado stond ze als tweede opnieuw op het eindpodium van de wereldbeker.

Dat jaar kreeg Fleur meer en meer te kampen met rugklachten tijdens het fietsen. Daardoor kon ze nooit meer pijnvrij deelnemen aan wedstrijden. Een scheur in het heupgewricht bleek de oorzaak. In het najaar van 2019 onderging Fleur een operatie, waardoor ze het hele seizoen 2019-2020 in rook zag opgaan. De operatie bracht de afgelopen maanden helaas geen verbetering. De rugpijn bleef aanhouden tijdens het fietsen. Vijf jaar na haar overstap naar Telenet Baloise Lions dwingt blessureleed Fleur (22) nu tot een vroegtijdig einde van haar nog jonge carrière.

Fleur Nagengast:

“Sinds de zomer van 2018 fiets ik niet meer pijnvrij. De rugklachten zijn toen begonnen en nooit meer verdwenen. Ook een heupoperatie acht maanden geleden bracht geen verbetering. Ik stelde in mijn hoofd wel doelen op om terug in competitie te komen, maar moest die plannen opnieuw en opnieuw uitstellen. Mijn lichaam is momenteel niet meer in staat om aan topsport te doen. Uiteindelijk heb ik dan met heel veel pijn in hart beslist om de fiets aan de haak te hangen. Al vind ik het zelf een o zo lastige beslissing.”

“Ik heb zo een fijne tijd gehad bij de ploeg. We hebben samen zoveel mooie momenten beleefd. Op trainingskamp in Mallorca, de reizen naar Amerika voor de wereldbekers, lol maken op en naast de fiets. Ploegmaats werden vrienden. Dat zijn dingen die ik ontzettend hard ga missen. Natuurlijk gaven de sportieve prestaties, zoals mijn zilveren medaille op het WK, ook veel voldoening. Maar ik kon vooral enorm genieten van een ritje met de ploegmaats in een relaxte sfeer of van samen met mijn omkadering af te zakken naar een weekendje cross.”

“Nu wacht er me een nieuw leven met een nieuwe uitdaging. Dankzij een uitstekend resultaat op de toelatingsronde mag ik in september aan een opleiding verloskunde beginnen. Ik vind het wel belangrijk om iets nieuws te hebben om naar uit te kijken. Een nieuwe start maakt het proces om deze beslissing te verwerken ook iets meer draagbaar.”

Sven Nys (sportief manager Telenet Baloise Lions):

“De weg die we samen met Fleur hebben afgelegd is onvergetelijk. Ik zal nooit haar allereerste wereldbekertrui vergeten. Het aanscherpen van de starts en bochtenwerk, haar positieve instelling en karakter werden beloond met een zilveren medaille op het WK. Los van alle sportieve prestaties is ze vooral een echte leeuwin geworden. Een teamspeler, optimist en topper als mens. We gaan Fleur blijven volgen in haar nieuwe leven. Ik ben ervan overtuigd dat ze met haar mindset als topsporter ook daarin zal uitblinken.”

Palmares Fleur Nagengast

*Eindzege wereldbeker U23 2017-2018
*2de WK beloften Bogense 2019
*2x Nederlands kampioene junioren 2015-2016
*2de eindstand wereldbeker U23 2018-2019
*3de EK beloften Rosmalen 2018
*2x 2de NK beloften 2018-2019

Deel dit bericht