Jolien Verschueren mist nipt het EK-podium bij de dames

jolien4deEK
Thalita de Jong heeft zondag de Europese titel bij de vrouwen veroverd op het EK veldrijden in Pontchâteau. Jolien Verschueren werd 4de en Ellen Van Loy 9de. Andreas Goeman was onze beste junior op de 9de plaats.

22 rensters kwamen aan de start in Pontchâteau, een start die al meteen ontsierd werd door een valpartij met twee Britse vrouwen: Helen Wyman en Nikki Brammeier (Harris), vorig jaar nog goed voor brons op het EK. Het duo kon niet meer verder en werd voor verzorging overgebracht naar de medische post. Ook daarna kwamen trouwens nog enkele vrouwen ten val, onder hen ook onze Jolien Verschueren die nochtans goed mee was in de kopgroep.

Vooraan werd niet gewacht, al bleef het pak wel zo’n drie ronden bij elkaar. Daarna kregen we met De Jong, Cant en Brand drie rensters op kop. De Jong versnelde een paar keer en ontdeed zich van haar rivales, een voorsprong die ze niet meer weg zou geven. Achter haar koerste titelverdedigster Cant lange tijd op een tweede plek, maar de Lilse zag een derde Europese trui in rook opgaan, en drong niet meer aan. Ze werd bijgebeend door Caroline Mani. Wat later sloot ook Verschueren nog aan, met Brand die na een paar mindere rondes was teruggekeerd.

Het was vooral Verschueren die het tempo bepaalde, maar de renster uit Kruishoutem zou dat niet kunnen volhouden en zag op het eind Mani en Brand een podiumplek innemen. Het goud voor De Jong, een vierde stek voor Verschueren en een negende stek voor Ellen Van Loy.

ONTGOOCHELING BIJ VERSCHUEREN

In het Belgische kamp overheerste vooral ontgoocheling. “Zonder een valpartij in de eerste ronde, sta ik wel op het podium”, verklaarde Jolien Verschueren. “Een Française tikt me aan, waardoor ik ten val kwam. Daar verlies ik zeker 20 of 30 seconden. Heel jammer, want andere keren mis ik vaak mijn start en nu was ik wel eens goed weg en kom ik ten val. Dat kost me natuurlijk krachten, krachten die ik op het eind mis.” Verschueren keerde nog wel terug naar een groepje dat streed om de zilveren medaille, maar zag een sterkere Brand en Mani het eremetaal grijpen. “Vorig jaar won ik zilver, nu heb ik niets, dus ja, ik ben ontgoocheld.”

JUNIOREN

De Britse topfavoriet Thomas Pidcock soleerde naar de zege bij de junioren voor de Fransman Nicolas Guillemin. De Belg Timo Kielich pakte het brons. Met Andreas Goeman eindigde nog een tweede Belg in de top tien, de renner van Telenet Fidea Lions finishte op de negende plaats. Zijn ploegmaat Yentl Bekaert pakte de 13de plaats.

REACTIE GOEMAN

“Wat een snelle wedstrijd, de eerste twee ronden draaiden de benen vierkant en was het zoeken naar een juist gevoel. Het was ook een bijzonder nerveuze koers waarin we met een grote achtervolgende groep samen zaten. Het was steeds vechten voor onze plaats en daar was ik misschien wat te braaf in. De tweede koershelft was het gevoel pakken beter en kon ik me vooraan in de groep nestelen. Finaal draaide het uit op een sprint voor de zesde plaats. Uiteindelijk eindigde ik op negende plaats en hier kan ik wel mee leven. Het parcours was ook niet ideaal voor mij, maar de focus wordt nu op de Koppenbergcross gezet”, vertelde Andreas Goeman achteraf.

Deel dit bericht