Sven Nys: ‘Alleen focussen op je eigen koers’

USA CYCLOCROSS TREK CXC CUP MEN
Sven Nys heeft met zoon Thibau en de Telenet-Fidea-junioren het parcours van het Belgisch kampioenschap veldrijden in Oostende verkend.

 Sven Nys, teammanager bij de Telenet Fidea Lions kwam een kijkje nemen. “Zelf kwam ik nooit vooraf verkennen, omdat een omloop op de dag zelf nog altijd veel kan veranderen. Nu ben ik toch van de partij met de junioren van de ploeg en Thibau. Het is een mooi parcours”, stelde hij.

“Je kan het echt opdelen in twee verschillende delen. Het eerste deel is zwaar, vooral op het vermogen. Je rijdt naar het zand toe, en je ziet dat door de looppassage en de wind en de meer lange rechte stukken je conditie daar goed tot zijn recht kan komen. In het tweede deel, naar de finish toe, is het echt veel keren en draaien. Het is technisch, en als het weer wat omslaat, zal het een beetje glad liggen en moet je misschien wel af en toe van de fiets. Het is een interessant parcours en als het zondag slecht weer is en de wind zijn rol zal spelen, ben ik wel benieuwd.”

Nys kon ook niet om de spectaculaire brug heen. “Een mooie constructie, ik kijk er echt naar uit om te zien hoe de renners er zullen rijden. Je kan er echt een hoge snelheid halen als je in volle vaart van die brug gaat. Als er wind staat, zullen de renners er rekening mee moeten houden. Het is echt wel spectaculair. Dan volgt de zandstrook en daarna moet je opnieuw omhoog, uit stilstand bijna, dat wordt heel zwaar.”

Volgens Nys is Wout van Aert de grote favoriet. “Als hij 100 procent is, is hij de topfavoriet. Maar dat neemt niet weg dat we het hem met de ploeg moeilijk gaan maken, zoals we dat de voorbije weken ook hebben gedaan. We gaan proberen om hem te verslaan, getuige de overwinning zondag nog van Toon (Aerts) in Baal en op het EK in Pontchâteau.”

Van de recente commotie rond het parcours ligt Nys niet wakker. “Als renner of ploegleider hebben wij daar niets over te zeggen, de organisator en de Belgische Wielerbond zijn de baas over het parcours. Je moet het parcours nemen zoals het is. Het maakt mij niet uit. In de week voor het BK is er altijd wel wat heisa: over het weer, het parcours, een strook die te gevaarlijk is. Dat is al 20 jaar het geval en dat zal niet veranderen. Je mag je als renner daar vooral niet door laten beïnvloeden. Je mag daar niet mee bezig zijn, alleen focussen op je eigen koers.”

Deel dit bericht