Toon: ‘Echt balen, na zo’n schitterend seizoen’

ITALY FIUGGI CYCLOCROSS WORLD CUP MEN ELITE
Toon Aerts sprak dinsdagochtend in Kasterlee voor het eerst met de pers sinds zijn valpartij in het Italiaanse Fiuggi waarbij hij een breuk opliep in het sleutelbeen en in de kop van het schouderblad.

Het seizoen zit erop voor Toon na zijn tuimelperte in Italië. “Dit is het slechtste moment om te vallen in een seizoen”, sprak hij, “vlak voor het WK en vlak voor heel wat mooie crossen nog die bij me in de buurt worden gereden. Dit is balen, echt balen, want ik was net goed bezig en ik heb de voorbije zomer heel hard gewerkt, ook met het oog op dat WK. Ik wilde graag naar dat WK (vorig jaar viel hij naast de selectie, red), ik wilde daar ook nog een mooie prestatie leveren. Akkoord, ik heb enkele mooie overwinningen behaald, maar nu is mijn seizoen plots voorbij. Dat is een raar gevoel.”

SCHITTEREND SEIZOEN

Toon zag dinsdagochtend zijn broer Thijs op de rollen trainen. “Dat was vreemd”, zei hij, “wat moet ik nu doen flitste het door mijn hoofd, maar zodra ik mijn schouder bewoog wist ik het weer: ‘ach ja, ik heb een blessure’. Ik moet daar nu leren mee leven. Een val kan altijd gebeuren, alleen is het jammer dat het net nu gebeurt. Ik moet dit een plaats geven en gisteren daagde het me ook, vooral door die vele steunbetuigingen dat ik echt wel een schitterend seizoen achter de rug heb. Daar moet ik troost uit putten. Het moet me kracht geven om komende zomer opnieuw heel hard te trainen, te werken voor de winter van 2017-2018.”

“Ik heb nog nooit iets gebroken”, ging hij verder, “dit is voor mij de eerste keer. Het is een geluk dat het me nog niet eerder overkomen is, maar tegelijkertijd is er ook angst omdat ik niet weet wat me te wachten staat, hoe snel die blessure zal genezen. Ik moet die schouder nu de komende weken volledige rust gunnen.” Over drie weken volgt er dan een nieuwe medische controle, die zal uitwijzen of hij aan zijn revalidatie mag beginnen.

EUROPESE TITEL

“Die val, het kan iedereen overkomen. Ergens heb ik ook wel geluk gehad: ik had naast die boom kunnen vliegen, maar ik had net zo goed met mijn hoofd er tegen kunnen knallen. Vallen maakt deel uit van de koers, dat is cross, het hoort erbij. Alleen is de timing zeer ongelukkig. Ik ben zeer blij met de vele steunbetuigingen, dat heeft me echt verrast en deze plotselinge stop van mijn seizoen doet me ook beseffen dat ik echt een mooi seizoen achter de rug heb met onder meer die Europese titel en de zege in Baal, een zeer belangrijke cross voor mijn werkgever. Als je gewoon tot het eind van het seizoen rijdt, krijg je die felicitaties misschien niet. Nu wijst iedereen me nog eens op mijn prestaties en dat is wel een opsteker.”

Komend weekend zal hij nog niet naar de Wereldbeker in Hoogerheide afreizen om zijn collega’s en broer aan het werk te zien. “Dat is nog te vroeg, maar ik denk er wel over om het WK in Luxemburg bij te wonen, maar heel zeker is dat nog niet”, eindigde hij.

Deel dit bericht