Toon: ‘Ik wist niet dat het zo zot zou worden’

proficiattoon1401
Een glunderende Toon Aerts gaf maandag voor de start van de veldrit in Otegem een persconferentie. De kersverse Belgische kampioen blikte daarin terug op zijn memorabele zege in Kruibeke, die hem de driekleur opleverde.

Toon heeft een zeer korte nacht achter de rug, maar heeft genoten van alle aandacht. Hij blijft ambitieus. Het klassement van de wereldbeker is één van zijn andere doelen en als het even kan ook de strijd voor de regenboogtrui in het Deense Bogense op 3 februari.

“Ik heb niet veel of bijna niet kunnen slapen. Ik heb het BK nog een paar keer in mijn bed gereden. De wedstrijdfilm bleef maar doordraaien”, verklaarde Toon met kleine oogjes. “Dat een titel iets met iemand teweegbrengt, vermoedde ik wel. Maar dat het zo zot zou worden? Samen met Sarah ben ik iets na tien uur ‘s avonds naar huis gegaan. We hadden dan de fans al getrakteerd op twee vaten bier in Den Booze, het café bij ons in Rijkevorsel.”

Toon maakte niet echt een doel van het BK, maar wel van het eindklassement van de wereldbeker. “Ik piekte inderdaad nooit naar het Belgisch kampioenschap, maar wat ben ik blij dat ik won in Kruibeke“, vervolgde hij. “Ik wil zondag in Frankrijk opnieuw schitteren tijdens de wereldbekercross van Pontchateau. Voor het klassement zal ik nog een felle strijd moeten leveren met Wout Van Aert. Maar ook in Bogense wil ik me laten opmerken. Ik voel dat er nog progressie in zit. En niet alleen op fysiek vlak. Bovendien komt daar nu ook een pak ervaring bij.”

Of Toon nu al beseft dat hij Belgisch kampioen is? “Toen ik vanmorgen beneden kwam en ik zag die Belgische driekleur op een stoel liggen, dacht ik dat mijn broer zijn trui weer vergeten was. Tot het ineens in mij opkwam dat het mijn shirt was dat daar lag. Ik ben Belgisch kampioen, het zal wennen worden. Ik kreeg een pak sms’en. Ook van oude vrienden en dat doet deugd.”

“Afwachten hoe ik nu de dag door kom. Ik vrees deze cross. Mijn benen voelen zeker niet fris aan. Kruibeke heeft er fiks ingehakt. Maar ik wil toch zoveel mogelijk genieten vandaag. Zeker met die mooie trui aan”, besloot Toon, terwijl hij een grote taart met daarop ‘Proficiat Toon’ mocht aansnijden.

KRIS WOUTERS: ‘WIJ SPREKEN MET DE PEDALEN’

Kris Wouters, ploegleider bij de Telenet Fidea Lions, flankeerde Aerts tijdens de persconferentie in Otegem. Kris is maar wat blij dat één van zijn renners vanaf vandaag met de tricolore trui kan crossen. “Toon heeft in verschillende klassementen hoge ogen gegooid”, vertelde Kris. “In Kruibeke was het parcours op zijn maat gesneden. Al was de omloop van het Belgisch kampioenschap natuurlijk ook iets voor Wout Van Aert. Het enige verschil was dat er geen druk lag op de schouders van Toon. Bij Wout was dat helemaal anders. Hij moest zijn titel verlengen en voor de vierde keer Belgisch kampioen worden.”

Met de tricolore trui zal Toon nog wat meer in het oog gehouden worden. “Natuurlijk. Op het volgende BK zal hij zijn titel eveneens moeten verdedigen. Dat zullen de mensen van hem dan ook verwachten. Maar ik vind wel dat hij dit seizoen al voldoende bewezen heeft dat hij meermaals de evenknie was van Van Aert. Toon wint twee wereldbekerwedstrijden, de Koppenbergcross, Overijse en het Belgisch kampioenschap. Wij zijn niet de ploeg van de grootspraak, maar het team dat tracht te spreken met de pedalen. Daar hebben we al enkele jaren keihard aan gewerkt. Maar de titel komt Toon ten goede. Hij heeft die op zijn naam geschreven.”

Deel dit bericht