Toon ‘jumpt’ naar fantastische zege in Waterloo

aerts2309bRG
Toon Aerts heeft in het Amerikaanse Waterloo de eerste Telenet UCI World Cup van het seizoen gewonnen. De Telenet Fidea Lion haalde het met ruime voorsprong voor Wout Van Aert en Laurens Sweeck.

In het zonovergoten Waterloo (Wisconsin) kregen we een razendsnelle cross te zien. Tot halfweg bleven zeven renners wiel in wiel: Wout Van Aert, Toon Aerts, Quinten Hermans, Corné Van Kessel, Laurens Sweeck, Daan Soete en Eli Iserbyt. De eerste die wegviel was Sweeck, nadat hij zich misrekende aan de balkjes en ei zo na een val kon vermijden. Voor Van Kessel en Iserbyt lag het tempo te hoog, zij waren de volgende die moesten afhaken.

Van Aert, Aerts, Soete en Hermans, bleven over, maar lang bleef het kwartet niet samen. Soete maakte een schuiver in een bocht en kwakte tegen het grind en Hermans kon geen kant meer uit en kwam ook ten val. Vroeg in de cross was ook Hermans’ ploegmaat Lars Van der Haar al gevallen, waardoor de Nederlander niet meer in het stuk voorkwam in het vervolg van de cross.

Van Aert en Aerts mochten het uitvechten voor de zege, al deed Sweeck nog verwoede pogingen om het gaatje te dichten, maar dat lukte niet. Op drie ronden van het einde plaatste Aerts een versnelling. Van Aert bleef aanvankelijk een hele tijd op een drietal seconden hangen, maar een ronde later brak de veer en schoot de kloof de hoogte in.

Aerts, die op de laatse brug nog een showjump maakte, had aan de finish uiteindelijk 34 seconden voorsprong op de wereldkampioen. Sweeck werd op 51 seconden derde, Hermans kwam als vierde binnen, Soete als vijfde, Van Kessel als zesde en Iserbyt als zevende. Jim Aernouts, Tim Merlier en de Tsjech Michael Boros maakten de top-10 compleet.

Met Aerts op 1, Hermans op 4 en Van Kessel op 6 en Aernouts op 8 dus vier Telenet Fidea Lions in de top-10! Thijs Aerts werd 16de, Lars Van der Haar 18de en Nicolas Cleppe 20ste. Bij de vrouwen legde Ellen Van Loy beslag op de zesde plaats en finishte Fleur Nagengast als elfde. De zege ging naar Marianne Vos, voor Ellen Noble.

TOON: ‘DIE BRUG IS GEMAAKT OM TE SPRINGEN’

Toon Aerts wees meteen na het overschrijden van de finish naar zijn Trek-fiets. De cross in Waterloo werd dan ook in de ‘achtertuin’ van de Trek-fabriek gereden. Eerder op de dag bezochten Aerts en de andere Telenet Fidea Lions de fabriek nog en daar smeedde Aerts al een plannetje om een spectaculaire sprong te wagen op de brug. “Mijn ploegmaats geloofden niet dat ik het zou doen, maar die brug is echt gemaakt om te springen”, lachte Aerts. De toeschouwers konden de ‘showjump’ zeker smaken en de voorsprong van Aerts op Van Aert was geruststellend.

“Dat ik hier kon winnen had ik niet gedacht, al wist ik na vorige week in Geraardsbergen dat mijn vorm goed is”, ging Aerts verder. “Toen Wout en ik met twee weg waren had ik aanvankelijk niet de intentie om over te nemen, maar toen Wout teken deed om over te nemen, deed ik het toch maar. Ik versnelde en plots had ik een kleine kloof. Dan moest ik wel doorrijden. Het waren nog drie lastige rondes, maar ik hield het vol. Dit is echt een fantastische overwinning!”

Deel dit bericht