Van Loy en Verschueren op het podium, Goeman wint

ellenoverijseRG
Sophie de Boer heeft de Druivencross op haar naam geschreven. De Nederlandse haalde het voor Ellen Van Loy en Jolien Verschueren. Beide dames van de Telenet Fidea Lions stonden, net als in Niel één maand geleden, dus samen op het podium. Andreas Goeman was de beste bij de junioren. Quinten Hermans werd tweede bij de beloften.
Al vroeg in de wedstrijd scheidden zich drie vrouwen af van de rest van het pak in Overijse op het lastige parcours waar het op bepaalde plaatsen vrij drassig lag en heel wat vrouwen onzacht kennis maakten met de omloop.

Sophie de Boer, Lucinda Brand en Ellen Van Loy verzamelden een mooie bonus op de andere rensters, Sanne Cant zakte weg naar vijfde, zesde positie en zou nooit in de voorste regionen te zien zijn. Vooraan was het vooral De Boer die het tempo bepaalde, Brand volgde lange tijd, Van Loy kreeg het lastig en moest iets voor halfweg cross afhaken vooraan.

Ook Brand zou wat later haar meerdere moeten erkennen in haar landgenote, die een lange solo opzette. Nadat Brand een schuiver maakte, keerde Van Loy terug naar de tweede positie, maar De Boer bedreigen lukte niet meer, ondanks een mindere passage over de beek van de Nederlandse. Aan diezelfde beek liep het ook mis voor Sanne Cant die met haar fiets een paaltje raakte, vervolgens haar stuur tegen haar gezicht kreeg en pardoes in de modder belandde. De Belgische kampioene lag lange tijd neer, kroop huilend weer op de fiets, maar reed wel de wedstrijd nog uit.

Vooraan was het pleit intussen wel beslecht: De Boer soleerde naar de zege, Van Loy werd knap tweede en een nieuwe valpartij van Brand kostte haar de derde plaats die naar Jolien Verschueren ging, de winnares van vorig jaar.

Voor Verschueren was de derde plaats een opsteker na de moeilijke periode van de voorbije weken. Haar laatste podiumplaats dateerde immers van een tweede stek in Asper-Gavere op 13 november. “Daarna ben ik gevallen in de cross in Hasselt en heb ik te lang rondgelopen met pijn. Zowel in de Wereldbeker in Zeven, als in de Flandriencross in Hamme had ik geen power in de benen. Ik ben dan toch eens op controle gegaan en mijn rug bleek geblokkeerd. Sindsdien laat ik me behandelen. Een valpartij vorige week in Spa-Francorchamps deed die rug ook geen deugd, en ik moest ook genaaid worden aan de knie, maar intussen voel ik, dankzij die behandelingen aan mijn rug, dat ik wel weer stilaan kracht terugwin. Ik ben nog niet de oude, maar wel op de goede weg.”


HERMANS TWEEDE

Eli Iserbyt  won de beloftencross in Overijse Twee op twee dus voor de kopman van Marlux-Napoleon Games, die het net zoals zaterdag haalde voor Europees kampioen Quinten Hermans en de Tsjech Adam Toupalik. Net zoals de wedstrijd van zaterdag werd de beloftencross gedomineerd door Eli Iserbyt en Quinten Hermans. Het duo maakte er een spannende wedstrijd van.

In het begin bleef het pak nog een tijdje samen, maar al snel nam de Europese kampioen de cross in handen en joeg hij het tempo de hoogte in. Iserbyt kon als enige volgen, maar door materiaalpech in de tweede ronde van de wereldkampioen wist Hermans een handvol seconden voorsprong te nemen. De Europese kampioen zette door, hield lange tijd tien seconden bonus, maar kreeg dan zelf af te rekenen met materiaalpech waardoor Iserbyt weer de aansluiting kon maken.
De West-Vlaming versnelde daarop in het slot, nam zo’n vier à vijf seconden en op het slotklimmetje ging hij nog even harder op de trappers staan en wist hij zijn voorsprong nog te vergroten. Hij haalde het voor Hermans, goed voor zijn vierde overwinning van het seizoen, na een aarzelende start van zijn tweede beloftenjaar.

Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions) baalde na afloop met zijn twee tweede plaatsen op rij. “Ik wou de wedstrijd hard maken, kreeg vrij snel tien seconden voorsprong, maar toen kwam mijn steekas in mijn voorwiel los. Ik besloot om niet te wisselen, want dan zou Eli snel terugkeren. Een risico dat ik beter niet genomen had, want mijn voorwiel zat los, ik schoof soms weg in de bochten en Eli kon terugkeren. Dit is jammer. Zaterdag val ik, verlies ik dertig seconden, maar kom ik nog terug tot op drie seconden, maar win ik niet en eindig ik als tweede. Een gemiste kans, want Essen is een parcours dat me echt goed ligt. Vandaag heb ik weer pech. Het is jammer dat ik mijn goede conditie niet kan verzilveren, liever had ik toch een keer gewonnen”, besloot hij.

ZEGE VOOR GOEMAN

Andreas Goeman heeft de Druivencross bij de junioren op zijn palmares gebracht. De renner van de Telenet Fidea Lions haalde het in Overijse voor de Brit Daniel Tulett en Timo Kielich. Met slechts 22 renners kwamen ze aan de start in Overijse, de examens spelen duidelijk hun rol in de crossen van zowel zaterdag in Essen, als die van zondag. Het was Thymen Arensman die de start voor zijn rekening nam, maar al snel kreeg hij vijf metgezellen met zich mee: Andreas Goeman, Daniel Tulett, Timo Kielich, Arno Debeir en de Nederlander Mees Hendrikx.

Lang zou Arensman het tempo niet bepalen, want door een val zag hij zichzelf terugvallen uit de kopgroep en zou hij uiteindelijk vrede moeten nemen met een zevende plaats. Het was Andreas Goeman die vervolgens de debatten leidde en finaal kregen we met nog Tulett en Kielich een leidend trio vooraan.

Goeman voerde de druk op en door een valpartij, waarbij Kielich en Tulett betrokken raakten, kreeg hij de vrije baan in de voorlaatste ronde. De Brit keerde weliswaar nog terug, maar was niet opgewassen tegen Goeman die naar zijn tweede overwinning van het seizoen reed, na een eerdere zege in een kleinere wedstrijd in Stabroek.

Deel dit bericht